Tips voor thuis: brandveiligheid

‘Woning compleet verwoest na brand’, ‘Vlammenzee legt huis in as’; krantenkoppen die regelmatig in het nieuws voorbij komen. Na een verwoestende brand kan je ineens alles kwijt zijn; je huis, je levenswerk en je persoonlijke bezittingen. Of erger; je hebt kans gewond te raken, maar ook vergiftiging door koolstofmonoxide ligt op de loer. Toch zijn veel branden te voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit blog.

#1 Rookmelders

Hang een rookmelder op. Het lijkt een open deur, maar toch zien we het op dit vlak nog vaak mis gaan. Zo treffen we regelmatig rookmelders aan die niet op de juiste positie hangen of waarbij de batterijen niet werken. Ongeveer de helft van de woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar bestaan uit vuur dat smeult. Deze smeulbranden veroorzaken giftige rook met alle gevolgen van dien. Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Het is daarbij belangrijk dat de rookmelder de ‘vluchtweg’ van de slaapkamer naar buiten bewaakt. Test ook regelmatig of de rookmelder nog goed werkt.

#2 Vlam in de pan

Verlaat de keuken nooit terwijl je aan het koken bent. Je zal niet de eerste zijn die vergeet dat het gas nog aanstaat. Mocht de vlam toch in de pan slaan, blus deze dan nooit met water. Sluit de pan voorzichtig met de deksel af of blus met een blusdeken. Vergeet het gas of de kookplaat niet uit te draaien. Daarnaast is de vetaanslag in je afzuigkap brandgevoelig. Maak daarom regelmatig je afzuigkap schoon en vervang het filter.

#3 Schoorsteenbrand

De schrik zit er vaak meteen in; schoorsteenbrand! Toch is het in veel van de gevallen te voorkomen. Laat minimaal één keer per jaar je schoorsteen vegen. Zorg daarnaast dat je de woning voldoende ventileert en laat het vuur nooit onbeheerd achter. Bedenk daarnaast dat een schoorsteen geen allerbrander is.

#4 Brandblusser

Een goede brandblusser is onmisbaar in je huis. Maar let op, ze zijn niet eeuwig houdbaar. Laat je brandblusser daarom elke twee jaar keuren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

#5 Koolstofmonoxide

Het gevaar bij koolstofmonoxide is dat je het niet kan zien en niet ruikt. Je merkt het pas op, zodra je klachten begint te krijgen en vaak is het dan al te laat. Een goede koolstofmonoxidemelder is essentieel. Zeker bij het gebruik van geisers, cv-installaties en kachels, maar ook bij niet goed werkende openhaarden of een slechte afvoer is dit belangrijk. Hang de melder op een afstand van één tot drie meter van de CO-bron en op minimaal dertig centimeter van de omliggende muren. In slaapkamers is het aan te raden de melder op ademhoogte neer te zetten.

#6 Elektrische apparatuur

Eén op de acht branden ontstaat in elektrische apparatuur, waarbij de wasdroger het vaakst vlam vat. Veel mensen vergeten het pluizenfilter te legen terwijl zich daar juist grote hoeveelheden stof ophoopt. Bij hoge temperaturen of kortsluiting kan dit vlam vatten. Schakel andere elektronische apparatuur wanneer je ze niet gebruikt uit, in plaats van ze op de stand-by stand te zetten. Rol haspels en verlengsnoeren helemaal uit en koppel ze niet aan elkaar. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken daarnaast direct aan op het stopcontact en gebruik geen verlengsnoer of haspel. Gebruik ook alleen originele adapters en snoeren om apparaten op te laden.

#7 Kaarsen

Een gezellige avond op de bank met een kaarsje aan kan zomaar omslaan in een nachtmerrie. Plaats kaarsen niet in de buurt van brandbaar materiaal en let ook op dat gordijnen geen vlam kunnen vatten.