Hoe gebruik je een brandblusser?

Eén of meerdere brandblussers zijn onmisbaar in een woning of bedrijfspand. Het kan hét verschil maken tussen een (kleine) brand die bij tijdig ingrijpen te doven is of eentje die zich razendsnel verspreid met alle gevolgen van dien. Maar tussen een brandblusser hebben en weten hoe je deze moet gebruiken zit nogal een verschil. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Onze tips helpen je daarbij.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een brandblusser moet activeren. Zorg dat je deze kennis paraat hebt zodat je direct kunt handelen wanneer de eerste vlammen zichtbaar zijn. Op het etiket van de brandblusser staat precies beschreven hoe je deze moet activeren. Is de blusser geactiveerd? Dan is het moment daar om het vuur te bestrijden.
#1 Hoe de wind waait
We zien het nog vaak misgaan, mensen die in paniek in het wilde weg blussen en tegen de wind in spuiten. Blus altijd met de windrichting mee. Zo voorkom je dat de vlammen door het verplaatsen van de wind jou raken.
#2 Van voor naar achter
Blus niet zomaar in het wilde weg, maar besproei een brandend oppervlak van voor naar achter. De vlammenzee is zo beter te bestrijden.
#3 Van boven naar beneden
Spuit niet alleen op de grond, maar kijk ook goed of er geen druipende vloeistoffen aan bijvoorbeeld het plafond hangen. Daarom is het verstandig om van boven naar beneden te blussen, het liefst met meerdere blussers tegelijkertijd om zo goed weerstand te kunnen bieden aan de vlammenzee.
#4 Meerdere blussers
Om een brand echt goed de baas te zijn is het verstandig om met meerdere blussers tegelijkertijd te blussen. De ene blusser na de andere leegspuiten is veel minder effectief.
#5 Oogje in het zeil
Ook al denk je dat de brand gedoofd is, loop niet direct van de vuurhaard weg. Het vuur kan namelijk ongemerkt weer oplaaien.
#6 Opnieuw vullen
Heb je de brandblusser gebruikt? Laat deze dan opnieuw vullen voordat je deze weer op z’n positie terughangt.