Hoe brandveilig is jouw werkplek?

De cijfers liegen er niet om, maar liefst 6.000 tot 8.000 bedrijfsbranden moeten er per jaar geblust worden. Een enorm aantal, zeker als je je bedenkt dat veel van die branden voorkomen hadden kunnen worden. Niet alleen de brand zelf heeft een enorme impact. Er zijn zelfs bedrijven die na een brand door een faillissement voorgoed hun deuren moeten sluiten. Een nachtmerrie die je toch wilt voorkomen? Hoe? Lees hier onze tips.

#1 Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd kantoor of werkplaats is niet alleen prettig om in te werken, maar is met het oog op de brandveiligheid ook van belang. Stapels oud papier, rondslingerende pallets buiten het bedrijfspand of afvalcontainers. Niets om je zorgen over te maken, zou je denken. Maar dit soort brandbare materialen kunnen er wel voor zorgen dat een vuurzee zich makkelijk uitbreidt. Of nog erger: het kan de vluchtroute blokkeren. Handjes uit de mouwen dus en opruimen maar.

#2 Stekker eruit

Net als thuis geldt ook voor je werkplek; zet elektronische apparatuur uit. Dat geldt dus ook voor je computer. Haal daarnaast de stekkers van ongebruikte apparatuur uit het stopcontact. Ook dat kan een hoop ellende voorkomen.

#3 Noodplan

Is er een noodplan opgesteld? En weet je welke vluchtroute je moet nemen bij brand op je werkplek? Zijn je medewerkers daar ook van op de hoogte? Het zal je verbazen hoeveel mensen geen idee hebben wat te doen bij brand op hun werkplek. Een goed idee dus om het noodplan nog eens onder de aandacht te brengen tijdens een bijeenkomst.

#4 Bij de hand

En als laatste; investeer in brandveiligheid. Rookmelders en brandblussers zijn essentieel, maar vergeet ze ook niet regelmatig te controleren. Werken de rookmelders nog naar behoren en voldoen de brandblussers nog aan de laatste eisen? Kijk daarnaast ook goed waar je de apparatuur neerhangt. Tijdens een brand moet je niet nog op zoek moeten naar deze materialen. En denk ook goed over de positie van de rookmelders na.