Goede brandwachten zijn zeldzaam. Steeds minder mensen melden zich bij de brandweer. Zonde, vinden wij, want het is een prachtig beroep waarin je echt iets kunt betekenen voor de medemens. Wil jij graag brandwacht worden en ben je benieuwd naar de eisen? Wij sommen ze voor je op!

Back to school

Natuurlijk heb je als brandwacht diploma’s nodig. Zoals je VCA- diploma. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Binnen dit diploma heb je diverse gradaties: bijvoorbeeld een basis-VCA of een VOL-VCA. Heb je de basis-VCA, dan bezit je over de basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu: je kunt veilig werken en houdt rekening met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. Het diploma VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is voor operationeel leidinggevenden die werken op een locatie waar VCA verplicht is. Met dit diploma geef je aan dat je voldoende kennis hebt op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid zodat jij én jouw medewerkers veilig kunnen werken. 

Aanvullende diploma’s

Daarnaast heb je ook een aantal aanvullende diploma’s nodig: denk aan een kleine blusmiddelen, gasmeten en buitenwacht/mangatwacht-diploma. Heb je alle diploma’s behaald, dan mag je aan de slag als Industrieel brandwacht, maar nog niet als Rijksgediplomeerd brandwacht. (lees hier wat het verschil is tussen een Industrieel brandwacht en een Rijksgediplomeerd brandwacht) Als Rijksgediplomeerd brandwacht heb je namelijk ook nog praktijkervaring nodig bij een brandweerkorps.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

PBM, ofwel persoonlijke beschermingsmiddelen, worden door brandwachten gebruikt zodat zij hun werk veilig en verantwoordelijk kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshelm. Veiligheidshelmen moeten aan veel eisen voldoen, evenals veiligheidsschoenen. Tijdens een VCA cursus leer je alles over deze persoonlijke beschermingsmiddelen.

Jouw vaardigheden

Als brandwacht moet je goed in een team én zelfstandig kunnen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je ambities hebt op het gebied van veiligheid en hulpverlening, assertief bent, stressbestendig, flexibel en kritisch bent.

Door heel Nederland

Wil je graag een opleiding volgen? Gelukkig is dit mogelijk door heel Nederland! Kies de locatie bij jou in de buurt en ga ervoor! De opleiding VCA duurt 2 tot 3 dagen.

Voor opdrachtgevers: check goed welke brandwacht je nodig hebt

In verband met regelgeving, verzekering en aansprakelijkheid is het belangrijk om altijd goed na te gaan welke brandwacht je nodig hebt. Check altijd de diploma’s van de brandwacht. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt.

Wil jij als brandwacht aan de slag en heb je nog vragen na aanleiding van dit blog óf ben je benieuwd welke brandwacht je nodig hebt voor jouw project? Neem contact met ons op, wij vertellen je graag meer.