Wil jij ook brandwacht worden? Dit zijn de eisen!

Goede brandwachten zijn zeldzaam. Steeds minder mensen melden zich bij de brandweer. Zonde, vinden wij, want het is een prachtig beroep waarin je echt iets kunt betekenen voor de medemens. Wil jij graag brandwacht worden en ben je benieuwd naar de eisen? Wij sommen ze voor je op!

Terug naar school

Natuurlijk heb je als brandwacht diploma’s nodig, zoals je VCA- diploma. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Binnen dit diploma heb je diverse gradaties: bijvoorbeeld een basis-VCA of een VOL-VCA. Heb je de basis-VCA, dan bezit je over de basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu: je kunt veilig werken en houdt rekening met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. Het diploma VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is voor operationeel leidinggevenden die werken op een locatie waar VCA verplicht is. Met dit diploma geef je aan dat je voldoende kennis hebt op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid zodat jij én jouw medewerkers veilig kunnen werken.

Aanvullende diploma's

Daarnaast heb je ook een aantal aanvullende diploma’s nodig: denk aan een kleine blusmiddelen, gasmeten en buitenwacht/mangatwacht-diploma. Heb je alle diploma’s behaald, dan mag je aan de slag als Industrieel brandwacht, maar nog niet als Rijksgediplomeerd brandwacht. Als Rijksgediplomeerd brandwacht heb je namelijk ook nog praktijkervaring nodig bij een brandweerkorps.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), worden door brandwachten gebruikt zodat zij hun werk veilig en verantwoordelijk kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshelm. Veiligheidshelmen moeten aan veel eisen voldoen, evenals veiligheidsschoenen. Tijdens een VCA cursus leer je alles over deze persoonlijke beschermingsmiddelen.

Jouw vaardigheden

Als brandwacht moet je goed in een team én zelfstandig kunnen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je ambities hebt op het gebied van veiligheid en hulpverlening, assertief bent, stressbestendig, flexibel en kritisch bent.

Wil je als ZZP’er voor ons aan de slag? Je kunt een open sollicitatie via ons moederbedrijf Eurosafe Group sturen via deze link.