Een brandwacht of een brandweerman: als je er nooit mee te maken hebt gehad lijkt het om dezelfde functie te gaan. Maar toch zit er wel degelijk een verschil in. Wat doet een brandwacht anders dan een brandweerman? Wij leggen het graag uit.

Brandwacht of brandweerman: wat is het verschil?

Brandwachten zijn mannen en vrouwen die zijn opgeleid in het veiligheidsspectrum en worden ingezet op advies en last van gemeenten, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven en organisaties. Wanneer er op locaties en bij objecten speciale eisen worden gesteld op het gebied van brandveiligheid, brandpreventie en brandbestrijding, houdt een brandwacht preventief toezicht.

Een veilige (werk)omgeving

Brandwachten zorgen voor een veilige (werk)omgeving. Mocht er een calamiteit ontstaan, dan weet de brandwacht exact hoe te handelen en volgens welke voorschriften. De brandwacht kan repressief optreden én levensreddend handelen.

Hulp van de brandweer

Een brandwacht is opgeleid om een beginnende brand te blussen en EHBO te verlenen. Bij een grootschalige brand wordt de hulp van de brandweer ingeschakeld. Een brandweerman of -vrouw houdt zich bezig met het bestrijden van (grote) brand, het redden van mens en dier en het verlenen van hulp bij ongevallen.

Preventie versus bestrijding

Een brandwacht en een brandweerman hebben dus zeker overeenkomsten. Het grote verschil zit hem in het feit dat een brandwacht zich richt op het voorkomen van brand, waar een brandweerman zich bezig houdt met het bestrijden van brand.

Wil je meer weten over wat een brandwacht voor jou kan betekenen? Op deze pagina lees je alles over het takenpakket van een brandwacht.