Hoe helpt een Rescue Team mij?

Incidenten, ongevallen: elk moment van de dag staan ze op de loer. Helemaal als jouw medewerkers een besloten ruimte betreden of moeten werken op hoogte. Omdat de risico’s op een ongeval in zo’n situatie velen malen groter zijn, is het belangrijk dat hulptroepen snel ingeschakeld kunnen worden. Een Emergency Rescue Team (ERT) staat stand-by en grijpt in wanneer nodig. Wij praten je bij over alle ins- en outs van een Emergency Rescue Team.

Waaruit bestaat een rescueteam?​

Een Emergency Rescue Team bestaat altijd uit minimaal 3 personen, waaronder een team coördinator en 2 manschappen. Alle drie de teamleden hebben de erkende opleidingen basis veiligheid VCA, Rijkdiploma Brandwacht Manschappen A, Gasmeten manschapwacht, een cursus redden uit een besloten ruimte én communicatie en portofoongebruik gevolgd. De teamcoördinator heeft de belangrijkste rol: hij of zij moet leidinggeven aan het team en belangrijke beslissingen nemen. Daarom heeft hij of zij nog extra diploma’s behaald, namelijk VCA-vol voor leidinggevenden en Rijksdiploma Hoofdbrandwacht (Manschappen B). Met deze diploma’s op zak ben jij verzekerd van een betrouwbaar en verantwoordelijk team. Hoe groot het Rescue Team is hangt af van hoeveel mensen de besloten ruimte betreden.

Wat doet een Emergency Rescue Team?

Een ERT verleent eerste hulp bij een ongeval en schakelt de andere hulptroepen in. Zij staan stand-by zodra jouw medewerkers een besloten ruimte, hoogte of andere gevaarlijke situatie tegemoet gaan. Daarnaast is een ERT uiteraard in staat om een veilige en snelle redding te organiseren én beginnende calamiteiten op te sporen

Hoe gaat het in zijn werk?

In samenspraak met jou is er van tevoren een reddingsplan opgesteld. Alle aspecten op het gebied van veiligheid worden in dit plan behandeld, zo is iedereen op de hoogte van de risico’s en gevolgen van een eventuele reddingsactie. Zodra jouw team medewerkers een gevaarlijke situatie tegemoet gaan, staat ons ERT op de wacht. Standaard rusten wij dit team uit met extra (levensreddende) materialen, denk bijvoorbeeld aan valbeveiliging en levensreddende apparatuur, zoals een AED.