Verschil Rijksgediplomeerde- of Industriële brandwacht

Je organiseert een evenement en volgens de regelgeving moet er een brandwacht worden ingezet. Je belt ons, een goede eerste stap. Maar dan komt dé vraag, namelijk: zoek je een Rijksgediplomeerde Brandwacht of een Industriële Brandwacht? Je hebt geen idee, want wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden? Wij praten je bij.

Wat is een Rijksgediplomeerde (repressief) Brandwacht?

Een Rijksgediplomeerde Brandwacht is opgeleid door de overheid en heeft veel praktijkervaring. Hij of zij is werkzaam bij een brandweerkorps, is getraind op brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen én hulpverlening. Een Rijksgediplomeerde Brandwacht zit hoger in het tarief dan een Industriële Brandwacht omdat hij of zij intensiever en langduriger is opgeleid en dus echt de ‘klappen van de zweep’ kent. Daarnaast moeten Rijksgediplomeerde Brandwachten zich regelmatig weer opnieuw laten keuren, anders mogen ze geen werkzaamheden verrichten. Deze keuring bestaat uit een fysieke test en daarnaast moet er geoefendheid zijn.

Wanneer kiezen voor een Rijksgediplomeerde Brandwacht?

Een Rijksgediplomeerde Brandwacht wordt ingezet bij de uitval van een brandmeldcentrale of blusinstallatie, bij brandgevaarlijke situaties in openbare gebouwen (hotels, ziekenhuizen en bedrijfspanden) of bij evenementen. Eigenlijk bij alle situaties waar brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen en hulpverlening komt kijken, is een Rijksgediplomeerde Brandwacht nodig. Daarnaast stelt ook de verzekering vaak hoge eisen, waardoor een Rijksgediplomeerde Brandwacht geadviseerd wordt.  

Industriële Brandwacht

Deze brandwachten hebben een cursus zonder stage gevolgd en zijn inzetbaar bij industriële werkzaamheden. Een Industriële Brandwacht houdt toezicht bij risicovolle objecten en brandgevaarlijke projecten. Hij of zij kan gasmetingen verrichten en handelen bij calamiteiten of noodsituaties, heeft ervaring met kleine blusmiddelen en bedrijfshulpverlening. Een Industriële Brandwacht wordt ook wel heetwerkwacht, mangatwacht of buitenwacht genoemd.

Wanneer kiezen voor een Industrieel Brandwacht?

Een Industrieel Brandwacht wordt ingezet bij werkzaamheden in de industrie, denk hierbij aan: heetwerkzaamheden, brandbestrijding bij las- en slijpwerkzaamheden en bij werkzaamheden in besloten ruimten.

VCA*-certificering

Wij zijn VCA gecertificeerd. VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu en houdt in dat wij iedere dag veilig en gezond werken. Dit geldt natuurlijk ook onze medewerkers, die allemaal in het bezit zijn van een VCA-diploma. Zo kunnen wij jou garanderen dat onze medewerkers altijd verantwoord te werk gaan!