Een brandwacht in zorginstellingen

Een ziekenhuis, zorginstelling of kliniek is goed beschermd tegen de risico’s van brand. Dat is logisch. Maar wát gebeurt er als er een brandblusser, branddeur of andere veiligheidsmaatregel defect raakt? Precies, dan komt er een Rijksgediplomeerde brandwacht. Maar wist je ook dat dit verplicht is voor zorginstellingen?

Zorg verlenen in een veilige omgeving
Zorg verlenen betekent óók een veilige omgeving kunnen bieden. Brandveiligheid is hier een belangrijk onderdeel van. Dus ook als de getroffen maatregelen niet werken, moet er een alternatief geboden worden. Voor de patiënten, de medewerkers én voor de verzekering. Uit onderzoek blijkt dat veel hulpverleners niet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving rondom de brandveiligheid. Terwijl het regelen van een brandwacht juist erg simpel en toegankelijk is.
Welke brandwacht is nodig?
Voor zorginstellingen is een Rijksgediplomeerde brandwacht verplicht. Deze brandwacht wordt ingezet bij de uitval van een brandmeldcentrale of blusinstallatie en bij brandgevaarlijke situaties in openbare gebouwen. Een Rijksgediplomeerde brandwacht is intensief opgeleid en laat zich regelmatig keuren. Hij of zij is de veiligste optie ten behoeve van de brandveiligheid en helpt je letterlijk ‘uit de brand’ bij het niet functioneren van producten. Lees hier meer over de Rijksgediplomeerde brandwacht.
Hoe regel ik een Rijksgediplomeerde brandwacht?
Een brandwacht is met één telefoontje geregeld. Zo simpel is het. Wij zijn 24 uur bereikbaar en staan dus dag en nacht voor jou en jouw medewerkers klaar. Aan de hand van een aantal vragen zorgen wij ervoor dat we de juiste persoon naar je toesturen. Samen creëren we weer een veilige omgeving voor jouw medewerkers, patiënten én hun bezoekers. Zodat jullie je kunnen richten waar het echt om draait in de zorg: zorg verlenen!